Idag hade jag tänkt göra ett kul inlägg om lördagens gig i Köpenhamn men eftersom jag har två helt gigfria veckor framför mig så kommer det säkert tillfälle för det senare. Jag skulle istället vilja att ni tittar väldigt noga på den här bilden.

Flera av er har sett den förut och vet vad det är för bild men jag skulle ändå vilja att ni tar en extra titt.
Om jag säger att det är omslagsbilden till Studiefrämjandets nya kurskatalog, vad säger ni då? Vad får ni för associationer?
Om jag talar om att det är Studiefrämjandets egen danslärare Louise på bilden och att hon i höst skall leda kurser i Can-Can, förändrar det något?

Idag på vårt personalmöte höjdes det nämligen röster om att bilden kanske var för utmanande för att sätta på en kurskatalog och att bilden kunde föra tankarna till can-canflickorna i gamla västernfilmer som ju faktiskt var prostituerade. Eftersom det är jag själv som valt bilden och aldrig ens tänkt i de banorna så blev jag lite förvånad. Studiefrämjandet har nämligen under mina år haft halvnakna orientaliska dansare och hett omslingrade salsapar på framsidan och det har aldrig kommenterats med annat än att det har varit vackra bilder. Till saken hör också att jag har försökt att alltid ha våra egna ledare eller deltagare på framsidan och gärna med aktuella ämnen som vi bedriver kursverksamhet i.

Som kvinna och som artist som ofta står på scen i både korta och urringade klänningar tycker jag att det är viktigt att bekämpa fördomar. Jag hade tagit väldigt illa vid mig ifall jag hade blivit jämförd men en strippa (inget ont om strippor men jag är inte en) eller ifall jag hade fått mindre respekt p.g.a. vad jag har på mig på scen. Det utmanade ligger i betraktarens öga och jag tycker inte att det är mitt eller andra kvinnors jobb att förändra vår approach för att vissa människor har en snedvriden moraluppfattning.

Jag kan störa mig på att man använder kvinnor i bikinis för att sälja bilar eller läskedryck men jag varken ser ner på kvinnorna som får betalt för modella eller klandrar marknadsförare för att dom utnyttjar knep som uppenbarligen fungerar. Att däremot sexualisera en fullt påklädd kvinna i kläder som syftar till jobbet hon utför (i detta fallet ledare i dansen Can-can) säger mer om betraktaren än om bilden.

Nu har man dock tyvärr en verklighet att förhålla sig till. Ifall bilden på något sätt väcker anstöt så ligger det inte i Studiefrämjandets bästa intresse att använda den men gör den det och i så fall vad i bilden är det som provocerar sådana reaktioner? Kommentera gärna, antingen ni är för eller emot eftersom det är en viktig lärdom för mig som marknadsförare.

Är det då fel av mig att använda sådana här bilder till min egen marknadsföring?

Jag och Jenny i våra James Bond-klänningar

Jag och Mikael Erlandsson i krogshowen "Rock to Never Never-land"

Blonda, vackra Jenny i kort lackklänning som ofta får agera modell i GALAs marknadsföring.

GALA-Faktor = kvinna i kort klänning