tumblr_m2c1kaBEP01qir4pjo1_500

Åh, jag skulle ju inte….. Inga debatter, inget som upprör, försök vara mer privat, stick inte ut hakan hela tiden men ALLVARLIGT TALAT!!!!

Ingen lär väl ha missat debatten om omarbetningen av Pippi i Söderhavet där hennes far titel skall ändras från Negerkung till att ”bara” vara Kung över en söderhavsö. Diskussionerna går högt och lågt och ”alla” har en åsikt om varför det är fel eller rätt, om det handlar om rasism eller om det bara är fånigt. Kan vi inte göra så där som jag brukar? Vi vänder på det helt enkelt.

Varför är det viktigt att det får vara kvar? Varför sitter vi mestadels vita medelålders människor och förfasar oss över detta faktum? Min pappa kan säga neger när han pratar om människor med ursprung från Afrika men enbart för att han är senil och därför att det var ordet han (och alla andra) använde när de växte upp på 50-talet. Min generation använde nog mest ordet svart och barn av idag får lära sig att använda ordet mörkhyad. Under de åren jag jobbat som lärare har jag kanske hört n-ordet ett några få ggr och då alltid som ett skällsord. Negerkung är inte ett ord som barn idag har en relation till oavsett man ser det som något negativt, rasistiskt eller som något exotiskt, spännande från svunna tider.

Många röster höjs också om att människor är för känsliga. Många negrer (Ja, känn på det ordet i denna texten. Känns det helt ok?) har också gått ut och sagt att det är ännu mer diskriminerande att bli fråntagen ordet än att det får stå kvar. Vad är det lixom? Problemet ligger väl inte hos de som INTE tar illa vid sig utan hos de som faktiskt gör det. Är det upp till oss andra att säga att någon är fånig för att dom faktiskt tar åt sig av språkbruket?

Konst och litteratur förändras alltid med tiden. Hur många ggr har inte bibeln nytolkats t.ex eftersom språket utvecklas? Det var en stor artikel häromdagen om de helgerån som bl.a. Disney begått på alla våra älskade sagor och då pratar vi inte om att byta ut ett ord här och där utan att ta bort hela sensmoralen. Varför skriker ingen om det? När Tolkien översattes på nytt, blev Hobbitar till Hober och Gud vet vad men det flög också under radarn. Vi skall inte ens börja prata om nyinspelningar av klassiska filmer, snacka om att slakta en konstform. Samhället förändras och med det människor och språket. Min önskan är att många generationer av barn skall kunna njuta av Astrid Lindgrens fantastiska historier framöver. Betyder det att vissa saker behöver förändras för att passa barn av idag? Kanske? Vem är jag att bry mig? Jag är 100 år gammal och läser inte barnböcker längre.

Slutsats; Vi vuxna läser inte Pippi längre, barn har ingen relation till ordet Negerkung, inget i historien ändras och till och med Astrid Lindgren själv sade redan på 70-talet att hon tyckte att det var ett misstag så vad är det vi bråkar om? Vem är det som bråkar och framför allt, varför?

Sedan kan vi ju också komma ihåg att Pippis far var en medleålders, något överviktig VIT man som lämnat sitt enda barn vind för våg för att leva ut sina drömmar. Det i sig är kanske ännu mer provocerande än att han kallade sig för Negerkung.